Εναλλακτικά λειτουργικά

windowsΤα Windows είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας λόγω της πολυχρηστικότητάς τους. Σκεφτήκατε όμως ποτέ ότι κάποιο εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές σας ανάγκες;

Κάποτε, οι διαθέσιμες επιλογές ενός χρήστη σε ότι είχε να κάνει με το λογισμικό ήταν πολύ περιορισμένες. Εκείνες τις εποχές ακολουθούσαμε όλοι τυφλά το μοναδικό ίσως αξιόλογο λειτουργικό σύστημα που άκουγε στο όνομα DOS, ενώ αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τα διάσημα Windows, που μέχρι και σήμερα, στην εξελιγμένη τους μορφή, κατέχουν τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των λειτουργικών συστημάτων.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή. Τα Windows είναι ένα λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε με σκοπό την πολυχρηστικότητα. Δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να είναι συμβατά με όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές, προγράμματα, media, κ.λ.π. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή όμως, έχει κι αυτό τα μειονεκτήματά του. Αφενός, όταν ένα πρόγραμμα προσπαθεί να λειτουγήσει ταυτόχρονα σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα, σίγουρα δε μπορεί να είναι το ίδο σταθερό με κάποιο άλλο που είναι αφοσιωμένο σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Είναι σαν έναν άνθρωπο που προσπαθεί να μάθει πολλά πράγματα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει, γι’αυτό τελικά όλοι επιλέγουμε έναν τομέα τον οποίο μελετάμε εντατικά και προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε, ειδικά όταν πρόκειται για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Ορίστε λοιπόν η αιτία που το συγκεκριμένο λειτουργικό έγινε διάσημο για τα πάμπολλα μηνύματα σφαλμάτων, την πασίγνωστη πλέον μπλε οθόνη, και άλλα πολλά. Αφετέρου, τα Windows προγραμματίστηκαν έτσι ώστε να συνεργάζονται με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους με το hardware και το software, και αυτό συνεπάγεται κινδύνους ασφαλείας λόγω των αμέτρητων πιθανών τρόπων πρόσβασης στον πυρήνα λειτουργίας τους. Άρα αυτομάτως δημιουργούνται οι ανάγκες για προστασία με antivirus, συνεχή τεχνική υποστήριξη, συχνά backup, κ.λ.π.

Στη σημερινή εποχή, με το internet να έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην αλματώδη πρόοδο της ανάπτυξης και διάθεσης λογισμικού, μας δίνονται πολλές εναλλακτικές επιλογές ώστε να ξεφύγουμε από τα χρόνια δεσμά που μας έχουν περάσει τα Windows. Χρησιμοποιώντας Max OS X ή Linux μπορείτε να μετατρέψετε την ενασχόληση με τον υπολογιστή σας σε μια ξεκούραστη και παραγωγική εμπειρία, χωρίς την ανάγκη της συνεχούς συντήρησης, χωρίς τους φόβους των ιών, και επιτυγχάνοντας απίστευτους χρόνους επιδόσεων του συστήματος.

appleΤο Mac OS X έχει κατακτήσει μεγάλο ποσοστό χρηστών παγκοσμίως. Κάποτε ήταν το λειτουργικό σύστημα που προτιμούσαν οι power users, οι επαγγελματίες, και όλοι όσοι είχαν λόγο να ζητούν τη σταθερότητα των Mac, πάντα όμως με τίμημα την περιορισμένη συμβατότητα. Σήμερα έχει εξελιχθεί τόσο που προσφέρει ευρεία υποστήριξη σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές συσκευές και είδη αρχείων που κυκλοφορούν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στο PC σας, χωρίς την ανάγκη να αγοράσετε έναν πανάκριβο υπολογιστή Mac. Η φιλοσοφία του Max OS X περιστρέφεται γύρω από τη σταθερότητα, την ποιότητα και την απλότητα. Αποτελεί την ιδανική λύση για τον επαγγελματία που αναζητά μια αξιόπιστη πλατφόρμα εργασίας χωρίς το φόβο προσβολής από ιούς, χωρίς συνεχή ενοχλητικά μηνύματα σφαλμάτων και χωρίς την ανάγκη για συχνή τεχνική υποστήριξη. Ένα μεγάλο μειονέκτημα του συγκεκριμένου λειτουργικού είναι το εξής: δημιουργήθηκε με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείται με πολύ συγκεκριμένες συσκευές υλικού (hardware), κι έτσι οι διαθέσιμοι drivers (τα λεγόμενα kext – kernel extensions στον κόσμο των Mac), είναι περιορισμένοι και δε λειτουργούν με όλες τις συσκευές. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για να αναλύσουμε τον υπολογιστή σας και να ελέγξουμε αν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ή όχι. Υπάρχει πάντα και η εκδοχή του να φτιάξετε ένα νέο υπολογιστή αγοράζοντας συμβατό υλικό, λύση που είναι και πάλι φθηνότερη από το να αγοράσετε έναν ολοκαίνουριο Mac. Επίσης, ένας ακόμα τρόπος εγκατάστασης είναι να περάσουμε το λειτουργικό μέσα σε flash usb drive και όχι στο σκληρό σας δίσκο, έτσι ώστε να εκκινεί το σύστημά σας μόνο από αυτό, κατά τη βούλησή σας. Τέλος, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να απολαμβάνετε παράλληλα και περιβάλλον Windows αν το επιθυμείτε, είτε μέσω dual boot είτε μέσω ειδικού προγράμματος που τρέχει μέσα στο Mac OS X και προσομοιώνει τα Windows. Εν κατακλείδει, έχουμε:

Πλεονεκτήματα:

Σταθερό λειτουργικό σύστημα, λιγότερο επιρρεπές σε βλάβες και σφάλματα.
Ιδανικό για επαγγελματική χρήση λόγω της αξιοπιστίας και της παραγωγικότητάς του.
Δεν προσβάλλεται από ιούς, spyware, adware, trojans, κ.λ.π.
Επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις του υπολογιστή.
Η τιμή αγοράς του CD που περιέχει το λειτουργικό κυμαίνεται στα 30 ευρώ μόνο, σε αντίθεση με τα πανάκριβα Windows.
Πολύ φθηνότερη λύση συνολικά από το να αγοράσετε έναν υπολογιστή Mac.
Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα Windows, είτε μέσω dual boot (επιλέγετε ποιο λειτουργικό θα ξεκινήσει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή) είτε μέσω ειδικού προγράμματος που “τρέχει” εντός του Mac OS X και προσωμοιώνει τα Windows.
Μπορεί να εγκατασταθεί και σε flash usb drive, αφήνοντας τον υπάρχων σκληρό σας δίσκο άθικτο.

Μειονεκτήματα:

Περιορισμένη συμβατότητα υλικού (hardware) που σημαίνει ότι λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένες συσκευές.
Θα πρέπει φυσικά να εγκαθιστάτε προγράμματα (software) κατασκευασμένα για Mac. Τα προγράμματα που λειτουργούν στα Windows δε λειτουργούν ταυτόχρονα και σε Mac OS X.

linuxTo Linux είναι ένα ιστορικό λειτουργικό σύστημα, πολύ παλιότερο από τα Windows. Στην πορεία μετατράπηκε σε ένα project που έχει σκοπό να προσφέρει ένα ασφαλές και εύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα για όλους. Το γεγονός ότι αποτελείται από λογισμικό ανοιχτού κώδικα και μόνο το καθιστά ικανό να διατίθεται απολύτως δωρεάν. Έτσι, στην περίπτωση που είστε επαγγελματίας δεν είστε αναγκασμένος να ξοδέψετε μια περιουσία για την αγορά ενός πανάκριβου λειτουργικού όπως τα Windows (πόσο μάλλον αν χρειάζεστε πολλά αντίτυπα), ενώ παράλληλα δεν έχετε να φοβάστε τίποτα από πιθανούς ελέγχους της επιχείρησής σας, μιας και όπως είπαμε προηγουμένως, χρησιμοποιείτε λογισμικό που διατίθεται δωρεάν. Από άποψη ασφάλειας θα λέγαμε ότι είναι ακόμα πιο στεγανό κι από το Max OS X. Δε μπορεί να προσβληθεί από κακόβουλα προγράμματα, άρα δε χρειάζεστε (και δεν υπάρχει) antivirus για το Linux. Είναι πολύ απλό στη χρήση του και επιτυγχάνει τρομερές επιδόσεις από άποψη ταχύτητας λειτουργιών του υπολογιστή. Η εγκατάσταση και απεγκατάσταση των προγραμμάτων είναι τόσο απλή όσο το να τσεκάρετε ένα κουτάκι στη λίστα του υποστηριζόμενου λογισμικού. Δε θα ασχοληθείτε ποτέ ξανά με συντομεύσεις, απομεινάρια της απεγκατάστασης, σφάλματα στη registry, κ.λ.π. Τα δε προγράμματα που παρέχονται είναι τόσα πολλά που είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν τις ανάγκες σας σε όλους τους καθημερινούς τομείς όπως το internet, η προβολή ταινιών, οι σουίτες εφαρμογών γραφείου, και άλλα πολλά. Επίσης, με το Live CD που θα σας δώσουμε μπορείτε να εκκινείτε το λειτουργικό από το CD σας και μόνο, χωρίς να χρειαστεί να το εγκαταστήσετε ποτέ στο σκληρό σας δίσκο αν δε το επιθυμείτε. Στα μειονεκτήματα του Linux συγκαταλέγεται η δύσκολη παραμετροποίηση του συστήματος για κάποιες πιο εξειδικευμένες λειτουργίες (χρειάζονται πιο προχωρημένες γνώσεις), που αντικειμενικά βέβαια σπάνια χρειάζονται. Επίσης, δε συστήνεται για “βαριά” επαγγελματική χρήση όπως η επεξεργασία γραφικών, ήχου και εικόνας, καθότι μιας και αποτελείται από καθαρά δωρεάν λογισμικό, δεν υποστηρίζεται από τα πιο διάσημα και “ακριβά” προγράμματα επεξεργασίας των παραπάνω που εκ των πραγμάτων πωλούνται έναντι κάποιου αντιτίμου. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Linux κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις (distributions), τα οποία έχουν μεταξύ τους κάποιες μικροδιαφορές.  Συγκεντρωτικά λοιπόν, είπαμε τα εξής:

Πλεονεκτήματα:

Δωρεάν λειτουργικό σύστημα που σας απαλλάσει από τα έξοδα αγοράς και το φόβο ελέγχου της επιχείρησής σας σε περίπτωση που είστε επαγγελματίας.
Δεν προσβάλλεται από ιούς, spyware, adware, trojans, κ.λ.π.
Πολύ απλό στη χρήση.
Επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις του υπολογιστή.
Ευκολότατη εγκατάσταση / απεγκατάσταση προγραμμάτων.
Ιδανικό για να καλύψει τις ανάγκες της απλής καθημερινής χρήσης.
Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα Windows μέσω dual boot, δηλαδή επιλέγετε ποιο από τα δύο λειτουργικά θα ξεκινήσει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.
Έχει τη δυνατότητα να ξεκινά από το CD του, χωρίς να εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας αν δε το επιθυμείτε.
Δυνατότητα επιλογής από πληθώρα διαφορετικών εκδόσεων (distributions). Ως εταιρεία συστήνουμε το Ubuntu για πιο φιλική στο χρήστη εμπειρία.

Μειονεκτήματα:

Δύσκολη παραμετροποίηση που απαιτεί πιο προχωρημένες γνώσεις για εξειδικευμένες λειτουργίες (που όμως σπάνια χρειάζονται).
Τα διαθέσιμα προγράμματα για Linux είναι πολλά και καλύπτουν όλες τις ανάγκες μεν, είναι συγκεκριμένα και (μερικά) διαφορετικά από τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται στα Windows δε.
Δεν είναι ιδανικό για βαριά, καθαρά επαγγελματική χρήση όπως επεξεργασία γραφικών, ήχου και εικόνας.